– En udstilling om den danske udvandring, Johannes V. Jensen og Amerika
I samarbejde mellem Det Danske Udvandrerarkiv og Johannes V. jensen og Thit jensen Museet præsenteres fotos fra Det Danske Udvandrerarkiv og tekster af forfatteren og Nobelprisvinderen Johannes V. Jensen.
Billeder, tekster og supplerende baggrundsmateriale kan ses på Det Danske Udvandrerarkiv i efteråret 2020 samt på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i foråret 2021.
Introduktion
Knap 300.000 danskere emigrerede i løbet af perioden fra 1850 til 1920. Langt de fleste tog turen over Atlanten. For generationer af danskere stod Amerika som Det forjættede Land: Symbol på en ny verden med frihed og muligheder for alle.
Forfatteren og Nobelprisvinderen Johannes V. Jensen var en af de mange, der gjorde rejsen over Atlanterhavet. Med honoraret fra sin debutroman i lommen, rejste han i september 1896 til New York. Johannes V. Jensen blev ikke amerikaner men besøgte Amerika fem gange i løbet af det næste halve århundrede. Mødet med det pulserende og dynamiske Amerika blev retningsgivende for hans liv og forfatterskab. I flere romaner og utallige arikler og rejsebreve skrev han begejstret om Amerika og den amerikanske drøm.
Med fotos fra Det Danske Udvandrerarkiv samt tekster af Johannes V. Jensen fortæller udstillingen om den amerikanske drøm og virkelighed på tærsklen til vores egen tid.
Udstillingens fotos giver et uformidlet bilede af de udvandredes virkelighed og Johannes V. Jensens tekster giver et malende indtryk af den store amerikanske drøm og er et direkte kig ind i den moderne verdens maskinrum.
Tilsammen giver fotos og tekster et unikt signalement af Den Nye Verden, og kaster lys på den store fortælling om, hvordan amerikanske samfund og kultur blev en uløselig del af det 20. århundredes Danmarkshistorie.